Showbiz|12.01.2016|13:16
Ako vám pomôže 160 gramová diéta?

Ak vám lekár predpíše 160 gramovú diétu, môžete denne zjesť naozaj len 160 gramov sacharidov. Na čo je však dobrá? A kto ju musí a kto môže držať?

Krisztina Vrábel sa pred dvomi rokmi dozvedela, že trpí inzulínovou rezistenciou. Zrazu od diabetikov počúvala, akých surovín sa teraz musí vzdať a čo môže i nesmie jesť. Jej vášňou bolo varenie a jedenie, takže veľká rana. Neskôr začala zháňať informácie a naštudovala si nutričné tabuľky. A napokon zistila, že sa naďalej môže tešiť z jedla, len treba zmeniť pár zvykov a pravidiel.

Zostavila tak zbierku chutných, zaujímavých a zdravých receptov 160 gramov sacharidov, pri ktorých si ani neuvedomíte, že sa v niečom obmedzujete. Jej kniha je ideálna pre všetkých ľudí, ktorí sa chcú cítiť vo svojom tele dobre. Potrebná je pre ľudí, ktorí majú cukrovku alebo problémy s cukrom v krvi.

Treba si dávať pozor na to, aby sme konzumovali jedlá, ktoré obsahujú sacharidy s pomalým uvoľňovaním v črevnej sústave, a preto pomaly a rovnomerne zvyšujú hladinu cukru v krvi. Je dôležité vedieť, že namiesto sacharidov s rýchlym vstrebávaním je možné zjesť sacharidy s pomalým vstrebávaním, opačne sa však nesmie!

Na raňajky konzumujme iba sacharidy s pomalým vstrebávaním, na obed a na večeru kombinujme sacharidy s pomalým a rýchlym vstrebávaním (najviac 10% sacharidov na večeru by mali tvoriť sacharidy s rýchlym vstrebávaním). Na desiatu a olovrant môžeme zjesť sacharidy s rýchlym vstrebávaním.

Je to dôležité preto, lebo citlivosť organizmu na inzulín sa počas dňa mení, ráno a večer je zlá, preto vtedy musíme naše telo odbremeniť a je dovolené jesť iba sacharidy s pomalým vstrebávaním. Týmto predídeme rýchlemu a výraznému zvýšeniu hladiny cukru, resp. inzulínu v krvi. V ostatných častiach dňa je citlivosť inzulínových receptorov lepšia, vtedy je možné konzumovať aj sacharidy s rýchlym vstrebávaním.

 

Recept z knihy 160 gramov sacharidov

Sendvič s losovou nátierkou

Ingrediencie na dve porcie: 10 dkg údeného lososa, 20 dkg smotanového roztierateľného syra, 1 dl kyslej smotany, soľ, čierne korenie, 4 krajce (12 dkg) celozrnného chleba, uhorka a zelený šalát podľa chuti.

Lososa nakrájame na slíže. Smotanu rozmiešame s roztierateľným syrom, pridáme lososa a zmes jemne posolíme, okoreníme. Krajce chleba opražíme, naukladáme na ne nakrájanú uhorku, šalátové listy a navrch naložíme lososový krém.

Obsah sacharidov v jednej porcii: 33,3 g

Energia: 560,7 kcal Príprava: 10 minút

 
 
 
Stiahni si aktuálne číslo magazínu WomanMan