Culinary|29.05.2018|22:52
Jedinečné chute rumunskej kuchyne

Vyskúšajte rumunskú kuchyňu!

Študenti SOŠ Gastronómie a hotelových služieb v bratislavskej Petržalke, pod vedením ich majstrov odborného výcviku sa tentokrát oboznamovali s rumunskou kuchyňou.

Doteraz svoju národnú kuchyňu predstavili od roku 2013 veľvyslanectvá Indonézie (dva krát), Turecka, Gruzínska, Egypta, Japonska, Talianska, Grécka, Izraela, Srbska, Vietnamu, Rakúska, Bulharska, Českej republiky a Číny.

Cieľom projektu je dať študentom školy príležitosť, aby sa oboznámili s takými receptami cudzokrajnej kuchyne, ktoré budú môcť uplatniť aj v praxi. Riaditeľ školy Dr. Jozef Horák vo svojom príhovore vyslovil presvedčenie, že niektorý z budúcich Dní národnej kuchyne sa uskutoční už v budove na Harmincovej ulici, pobočke školy určenej pre odbory cukrár, pekár a mäsiar, novorekonštruovanej v hodnote niekoľkých miliónov eur. Pripomenul tiež prísľub nového predsedu BSK, pána Juraja Drobu, ktorý ocenil myšlienku projektu a prisľúbil finančnú pomoc pri vydaní brožúrky, ktorá má Dni národnej kuchyne predstaviť aj iným školám a zainteresovaným inštitúciám.

Spoločné foto hostí VIP stolu.
spoločné foto hostí VIP stolu

Tentokrát bola hostiteľkou Veľvyslankyňa Rumunskej republiky, J. E. Steluta Arhire. Pani Veľvyslankyňa obnovila myšlienku Veľvyslanca Indonézie J. E. Djumantora Purba predstaviť vlastnú krajinu originálnou regionálnou kuchyňou. Doviedla to do dokonalosti, kedy nielenže zvolila región Sibiu (ktorého hlavné mesto bolo v roku 2007 Európskym mestom kultúry), ale aj sama išla príkladom vo folklórnom kroji z tohto kraja. Pani Veľvyslankyňa pripravovala tento Deň viac ako rok a významne k jeho realizácii finančne prispel rumunský honorárny konzul a bývalý primátor mesta Stará Ľubovňa, pán Marián Gurega. Toto je dlhodobá stratégia tejto významnej osobnosti kraja v rámci ním deklarovaného plánu: „S pomocou rumunského veľvyslanectva dokážeme rozvíjať nielen spoluprácu a propagáciu medzi oboma krajinami v cestovnom ruchu, ale aj zviditeľnenie sa slovenských a rumunských podnikateľských subjektov v rámci rôznych výstav na Slovensku a v Rumunsku, čím vzájomne pomôžeme obom krajinám získať nové obchodné kontakty a uplatniť sa na zahraničnom trhu.“ Vďaka pánovi honorárnemu konzulovi prišiel len kvôli tomuto podujatiu osobne šéfkuchár Stefan Bercea, ktorý je prezidentom Asociácie rumunských šéfkuchárov a váženým funkcionárom Svetovej asociácie šéfkuchárov. Logicky teda účastníci tohto kulinárskeho sviatku okoštovali špeciality z regiónu Sibiu. Po príhovoroch a krátkom folklórnom hudobnom virtuózom čísle sláčikovej skupiny vedenej študentom školy Petrom Petrášom, zasadli hostia k stolu nápadito dekorovanému vo farbách hostiteľskej krajiny.

Na strane pani hostiteľky bol pôsobivý výber Veľvyslancov – opakovane prišla Veľvyslankyňa Bulharska J. E. pani Jordanka Chobanova a tiež Veľvyslanec Číny J. E. pán Lin Lin. Obaja boli organizátormi predošlých Dní. Po prvý krát sa podujatia zúčastnili: Veľvyslankyňa Albánska J. E. pani Enkeleda Mërkuri, Veľvyslankyňa Kuby J. E. pani Yamila Sonia Pita Montes, Veľvyslankyňa Portugalska J. E. pani Ana Maria Coelho Ribeiro da Silva, Veľvyslanec Izraela J. E. pán Zvi A. Vapni a zástupca Veľvyslanca Nemecka pán Peter Primus.

Za slávnostne vyzdobeným stolom I.
za slávnostne vyzdobeným stolom 

   Za slávnostný stôl zasadli na strane pána riaditeľa Horáka vzácni hostia – šéfredaktorka Gastro-revue pani Vierka Dudášová, známy kulinársky odborník Justin Topoľský, Klaudia Fiolová (WomanMan), novinár a zástupca Veľvyslanectva Ruska Ivan Miškov a dvaja zástupcovia pána riaditeľa – Mgr. Jozef Lipták (pre teoretické vyučovanie) a Ing. Juraj Adamišin (pre ekonomický úsek).

Za slávnostne vyzdobeným stolom II.z
a slávnostne vyzdobeným stolom 

Po krátkom prípitku koordinátora projektu Gustáva Murína pohárikom do sily vyzretej slivovice Zetea of Transylvania začala samotná degustácia vybraných jedál. Pod dohľadom šéfkuchára Stefana Berceu a majstrov odborného výcviku navarili študenti SOŠ Farského menu, ktorom si pochutil nielen jazyk, ale aj zrak hostí.

Na úvod pán šéfkuchár Bercea predstavil celé menu a ponúkol dva druhy jednohubiek – s nefalšovanou rumunskou bryndzou a s klobáskou z medveďa.

Nasledovala hubová krémová polievka s rolkou z muflóna.

Ako hlavné jedlo bolo zostava rolky mletého jahňacieho mäsa s ryžou a korením v listoch viniča, morčací medailón a bravčová panenka s paprikovou omáčkou doplnené o polentu s ovčím syrom. Tento bohatý tanier hostia zapíjali bielym Chardonnay LEAT 6500 The Original 2013 a červeným Special Reserve Cabernet Sauvignon – Dealul Mare Tohani 2015.

Dezertom boli prekladané palacinky s tvarohom a hrozienkami poliate polevou z lesných plodov. K tomu šumivé víno Mărgăritar – Jidvei.

Podujatie malo úspech, keďže sa prihlásili hneď aj nasledovníci – Veľvyslankyňa Albánska J. E. pani Enkeleda Mërkuri a Veľvyslanec Izraela J. E. pán Zvi A. Vapni.

Výzdobu slávnostného stola (nechýbali ani poučné propagačné materiály a obraz s mapou Transylvánie) i obsluhu zvládli na výbornú študenti v odbore čašník-servírka, ktorých viedli Bc. Viera Nižňanská, Bc. Janka Drdacká a Mgr. Helena Grachová. Koordináciu s veľvyslanectvom do všetkých detailov viedla Ing. Janka Krošláková.

Jedlá boli servírované aj študentom. Pochutili si tak všetci. Pani Veľvyslankyňa J. E. Steluta Arhire dostala „na cestu“ darčekovú misu bratislavských rožkov, ktorými je táto škola vychýrená, čo sa pravidelne odzrkadľuje v rade ocenení. A tak sa aspoň symbolicky predstavila aj tradičná slovenská kuchyňa.

 
 
 
Stiahni si aktuálne číslo magazínu WomanMan