Zdravý životný štýl|30.09.2018|11:52
Máte problémy s trávením? Pomôže zásaditá voda

Problémami s trávením trpí až 30 – 40 percent nášho obyvateľstva, len ťažko sa teda medzi nami nájde niekto, kto nezažil nepríjemné bolesti žalúdka, či pálenie záhy alebo to neprehnal s jedlom či alkoholom. Nepomáha nám ani nedostatok pohybu, či naopak nadbytok stresu. Pritom pri menších tráviacich ťažkostiach alebo aj preventívne si vieme pomôcť najmä minerálnymi vodami a potravinami so zásaditým charakterom.

 

Sedavý spôsob života je jednou z hlavných príčin vzniku žalúdočných problémov. Pravidelným pohybom sa zlepšuje krvný obeh a tráviaci trakt získava na vitalite. Pohybom spálite množstvo kalórií a dožičíte svojmu telu potrebnú aktivitu.  Ak máte sedavé zamestnanie, neváhajte a po pracovnej dobe si dožičte beh, bicyklovanie, či plávanie. Tiež stres a každodenné napätie, súvisiace s prácou, neoddeliteľne patria k životom mnohých z nás. Stres má však pre naše trávenie veľmi nepriaznivé účinky. So stresom nie je ľahké bojovať, nie je to však nemožné! Skúste viac relaxovať a menej sa zaoberať pracovnými povinnosťami vo voľnom čase. 

 

Všetkého veľa škodí. Aj vína
A samozrejme veľkou záťažou pre náš organizmus je naše stravovanie. Namiesto kvantity by sme teda mali staviť na kvalitu stravy a dopriať tak svojmu telu dostatok kvalitných tekutín. „Ak je reč o prejedaní, tak je to vždy vtedym keď porušíme správny pomer prijímaných tukov, sacharidov alebo bielkovín. Ak nášmu telu doprajeme príliš veľa sladkostí alebo napríklad mastných jedál, naše trávenie sa spomalí a zaťažujeme ho,“ vysvetľuje biochemik Pavel Blažíček. Zhon súčasného života zapríčiňuje, že mnohí z nás si vytvorili zlé stravovacie návyky. Pravidelný príjem potravín, ale aj pohyb a obmedzenie stresu je základom zdravého tráviaceho traktu. 

 

Platí to aj pri alkohole. „Čím viac alkoholu vypijeme, tým silnejšie musí trávenie bojovať. Dokonca už víno sa postará o to, že sa žalúdok pomalšie vyprázdňuje. Ak vypijeme pohár piva, vína alebo destilátu, obsiahnutý alkohol sa cez tráviace ústrojenstvo dostane do nášho krvného obehu a odtiaľ sa rozšíri do celého tela – a to všetko v priebehu niekoľkých minút. Akékoľvek jedlo v žalúdku spomalí tento proces, no len čo sa alkohol dostane do mozgu, ovplyvní kontrolné centrá tela – a spôsobí intoxikáciu,“ vysvetľuje Blažíček.  Väčšina alkoholu však dôjde do čreva. „Odtiaľ veľmi ľahko (vďaka tomu, že etanol je malá molekula) prestupuje do krvného obehu. Nevoľnosť pri pití nespôsobuje alkohol, ale jeho produkt acetaldehyd, z ktorého vzniká kyseliny octová a tá okysluje organizmus. Čím viac pijeme, tým viac acetaldehydu sa vytvára a tým trpíme väčšíme nevoľnosťami,“ dodáva. A kým po alkohole by sme mali piť najmä nenasýtené, po prejedení zase nasýtené nápoje či minerálne vody.
 

 

 

Aj na pálenie záhy

Minerálne vody zásaditého charakteru totiž priaznivo vplývajú na činnosť čriev a tráviacej sústavy. Eliminujú prekyslenie žalúdočného prostredia a upravuje celkovú činnosť žalúdka. Preto je potrebné dodávať ich do organizmu pravidelne a v dostatočnom množstve. „Pri problémoch so žalúdkom sa odporúča vypiť pohár ráno nalačno a po jedle. Pri tráviacich problémoch vypite pohár pred každým jedlom,“ odporúča Blažíček.

 

Ideálne by sme však na pitie zásaditých mineránych vôd nemali myslieť až pri existujúcich žalúdočných problémoch, ale siahať po nich aj ako prevenciou proti páleniu záhy. Azda každý už aspoň raz zažil ten nepríjemný pálivý pocit za hrudnou kosťou, ktorý niekedy vystupuje až k hrdlu. Stáva sa to vtedy, keď sa jedlo presunie cez pažerák do žalúdka, sval nazývaný dolný pažerákový zvierač sa uzavrie, čím bráni jedlu i kyseline v ich spätnom pohybe. Pálenie záhy by sa nemalo podcenovať, patrí medzi extrémne bežné zdravotné problémy, postihuje až 50 percent ľudí. Spúšťačom býva konzumácia veľkého množstva spracovaných potravín a obzvlášť cukrov, ale tiež nikotín a alkohol či kofeín.

 

Práve prírodná minerálna voda Fatra je nielen vynikajúcou súčasťou každodenného pitného režimu, ale aj ideálnym nápojom počas zvýšeného vypätia a stresu a predovšetkým, pre svoj zásaditý charakter. Minerálna voda Fatra, známa nielen na Slovensku, ale po celej Európe, eliminuje prekyslenie žalúdočného prostredia a upravuje celkovú činnosť žalúdka. Minerálne látky rozpustené vo Fatre v podobe solí vytvárajú podmienky na bezproblémové fungovanie ľudského organizmu. Zúčastňujú sa na stavbe bielkovín a tukov, hormónov i enzýmov. 

 

Okrem pravidelného pitia vôd so zásaditým charakterom si môžeme pomôcť aj zásadotvornými potravinami, ako sú surová zelenina, ovocie, mandle, celozrnné obilniny, najmä proso, med a chlorofyl.


 

foto: pixabay.com

 
 
 
Stiahni si aktuálne číslo magazínu WomanMan