Rozhovory|29.11.2012|12:02|GALLERY
Obchodník s kávou

Rami Kotroch je typickým príkladom toho, že žiadne peniaze sveta vás nespravia šťastným, pokiaľ
nebudete robiť to, čo vás napĺňa. Aj preto sa z úspešného bankára stal obchodník s kávou.

Elegantný oblek, business prostredie a rešpekt – niekedy ani toto nestačí, aby ste boli šťastní. Rami Kotroch, to vie. Pokiaľ vám jeho meno znie exoticky a čakáte, že na vás prehovorí s lámavou slovenčinou, ste na omyle. Rami, napriek tomu, že je polovičný Sýrčan ma prejav, aký by mu mohol závidieť nejeden moderátor verejnoprávnej televízie. Dlhé roky sa živil ako školiteľ pre jednu z našich najväčších bánk a často prednášal. Dnes je však všetko inak.

Môže za to káva

Podľa jeho slov sa ku káve dostal asi pred 5 rokmi, keď začal ochutnávať prvé chute dobre pripraveného espressa. Odrazu začal zbierať informácie- čítal knihy, odborné články. Domov si zakúpil prvý stroj s mlynčekom z Talianska a pripravoval espresso. „Minul som na ňom tony kávy, pokiaľ to čo bolo v šálke sa naozaj nezačalo podobať na dobré espresso“, tvrdí Rami. Dokonca sa napriek tomu, že bol absolútne mimo fachu, rozhodol, že si spraví baristický kurz – len tak, aby vedel viac. Túto vášeň by mu mohlo závidieť veľmi veľa majiteľov rôznych prevádzok, ktorí neinvestujú čas do kvality a školenia svojho personálu a vôbec sa nezaujímajú o to, akú kávu ľuďom ponúknu. Odrazu sa káva stala nielen jeho koníčkom, ale aj prácou. S bankou sa rozlúčil a na počudovanie mnohých začal podnikať.

 

„Nie je káva, ako káva,

- veru nie“, tvrdí Ramiho kolega Rado Bystriansky a poukazuje na rituál, ktorý Rami stvára nad kávovým prístrojom. „Vidíte? Ráta si – pokiaľ to nebude 25 sekúnd“. Dlhšie vraj espresso nemôže z prístroja tiecť, lebo by to bolo nielen na úkor chutí, ale aj kvality. Nad 30 sekúnd už začnú do kávy prenikať škodlivé látky a nadmerné množstvo kofeínu. Samozrejme, stále sa rozprávame o espresse, teda malej kávičke – nie takej, akú pije väčšina Slovákov, teda „veľkom presse s mliekom“. „Správny názov takéhoto typu kávy by mal byť „caffe americano“ a nie espresso“ , upozorňuje na túto fatálnu chybu Rami. Vidím, že sa trochu zhrozí, keď si do pripraveného espressa vypýtam mlieko. „My také veci ani nedržíme, iba cukor. Mlieko ti totiž chuť kávy úplne zmení, zatiaľ čo cukor práve naopak dokáže niektorým typom káv dopomôcť. Napríklad pri arabskom type varenia kávy z džezvy sa cukor zvykne dávať uz počas jej varenia. Káve s príchuťou kardamómu, ktorá je typická najmä pre Sýriu a okolité arabské krajiny, dokáže nádherne podvihnúť chuť“, dodáva. Príprava kávy z džezvy je hotová veda. Pri sledovaní Ramiho sme si pomysleli, že človek predsa len musí byť tak trochu arabom, aby také niečo zvládol. On nám to však ihneď vyvrátil – „je to len o cviku“, ukľudnil nás.

 

Nie len obchod.

Napriek tomu, že Rami a jeho kolega Rado momentálne žiadnu kaviareň nemajú, prípravu kávy ovládajú dokonale. „Je to nielen naše hobby a vášeň, ale aj akási forma zodpovednosti. Naša spoločnosť Marco Polo Cafe zastupuje značku špičkovej talianskej kávy Carraro a dodávame ju mnohým firmám a kaviarňam, ktorým sa naozaj snažíme profesionálne pomôcť pri jej príprave. Aj preto by sme mali vedieť o káve čo najviac a posunúť to ďalej. Je to práve to „viac“, čo našim klientom vieme poskytnúť.“  Slovíčko „viac“ je pre nich podstatné. „Je to aj odpoveď na večnú otázku, či dať vodu ku káve. Nikde to nie je napísané, že sa to musí, majiteľ to môže aj odmietnuť. Ale je to servis extra, ktorý väčšina ľudí určite ocení a zapamätá si, svorne tvrdia. Budúcnosť kávy ako takej na Slovensku vidia optimisticky. „Čoraz viac ľudí objavuje čaro kvalitne pripraveného espressa. Mnohí zákazníci sa radi vracajú na miesta, kde je chuť kávy pre nich predstavuje niečo podobné, ako keby zjedli tabličku kvalitnej horkej čokolády s krásnou plnou chuťou. “ Toto je vraj ďalšia vec, ktorú by si mali majitelia reštaurácií a kaviarni uvedomiť. Slovensko nie je historicky kávový národ, i keď ľudia kávičku pijú radi. Však čaro a najmä jej kvalitnú prípravu na rôzne spôsoby ešte stále len objavujú. A aj to je našou snahou... prispieť k jej obrode“, poeticky uzatvára Rami. A my mu v tom budeme držať palce!

 

by: Ethel Grappa

 
 
 
 
Stiahni si aktuálne číslo magazínu WomanMan