Culinary|05.09.2014|20:55
Pennang - Mekka malajskej gastronómie

Mekkou gastronómie v Malajzii je severozápadný štát Penang. Hovorí sa, že obyvatelia Kuala Lumpur sú ochotní sadnúť do auta, prísť na večeru do Penangu a rovno cestovať 4 hodiny naspäť.

Mesačné koláče

Mali sme šťastie - boli sme tu práve počas Mooncake festivalu. Hoci je tento sviatok oslavou úrody, koluje veľa historiek o jeho vzniku. Najpopulárnejší príbeh je o lukostrelcovi, ktorému bol darovaný elixír života. Ten našla jeho manželka, vypila ho, vzniesla sa na oblohu a zachytila sa na mesiaci. Odvtedy, každý rok v rovnaký deň, pripravil jej obľúbené jedlo a pozeral sa na mesiac v splne. Tak sa zaužívalo, že pri rodinných oslavách sa večera pripraví i pre tých, ktorí už nie sú medzi živými. Počas festivalu ľudia pečú (a jedia) Mooncakes - mesačné koláče - aby vyjadrili lásku k svojej rodine. Plnosť mesiaca symbolizuje rodinnú jednotu a harmóniu. Súčasťou osláv je súťaž o najkrajší mooncake a musím povedať, že zjesť niektoré by bol naozaj hriech.

 

Nasi Lemak - dobrota v banánovom liste

Raňajky v Penangu boli v podaní Nasi Lemak – neoficiálneho národného jedla. V banánovom liste je zabalená ryža dusená v kokosovom mlieku, dochutená malými smaženými sardelkami (ikan bilis), orieškami, sambalom, polkou vajíčka na tvrdo a niekedy i kari. Ráno tieto zelené balíčky vidíte skoro v každom pouličnom stánku. Nasi Lemak v preklade znamená sýta ryža, práve preto, že je varená v kokosovom mlieku. Ďalším prekvapením bol Cendol. Toľko farieb a tvarov v jednej miske! Cendol je dezert z ľadovej drte, cestovín z fazuľovej múky, preliaty kokosovým mliekom a palmovým cukrom.

 

 

Najlepšia "laksa" v meste...alebo na svete?

Požiadavka na nášho couchsurfera v Pennangu bola jasná: zobrať nás na miesto s najlepšou laksou v meste. Malé skryté bistro preplnené domácimi! Snažila som sa zistiť, ako sa miesto volá, ale to vám tu nikto nepovie. Je to jednoducho „laksa na rohu“ a všetci vedia, že je to tá najlepšia voľba pre toto typické jedlo. Pennangská laksa bola dokonca stanicou CNN označená za siedme najchutnejšie jedlo sveta. Pikantno - kyslý rybí vývar s nudlami, tamarindom, chili, mätou a ananásom je chutne návykový. Od laksy v iných častiach Malajzie sa líší tým, že to nie je typický vývar s kari a kokosovým mliekom. 

 

Buďte pripravení, že v Malajzii väčšinou k jedlu dostanete lyžicu a vidličku, len občas paličky. Najčastejšie sa však jedáva prstami a používa sa iba pravá ruka, čo pre mňa ako ľaváčku nebolo dvakrát jednoduché. Či už je to Kuala Lumpur, Penang, Melaka alebo dedinky vo vnútrozemí, nudle a ryža na stole nikdy nechýbajú. A verte, že ani po mesiaci strávenom v tejto krajine, vás neomrzí jesť nudle a ryžu na tisíc spôsobov na raňajky, obed aj večeru!

 

Text a foto by Ivon Darulová

 

Ak chcete vedieť viac o autorke a jej cestách, nezabudnite si kliknúť na jej blog.

 
 
 
Aktuálne číslo 03-04/2016
Stiahni si aktuálne číslo magazínu WomanMan