Showbiz|08.09.2017|16:44
Vajíčka de luxe. Recept na super polievku

Vajíčka sú skvelá superpotravina – chutné, výživné a navyše v prírodnom obale.

Mali by byť základom nášho jedálnička, pretože ich neutrálna chuť je ideálnym pozadím pre mnohé jedlá, slané i sladké. Väčšina ľudí ich kupuje do zásoby a príležitostne používa pri pečení alebo na rýchlu omeletu či praženicu.

Spoznajte nový svet vajíčok v knižke Vajíčka de luxe. Viac ako 70 receptov z tejto knihy premení obyčajnú surovinu na hviezdu kuchyne. S vajíčkami sa dajú robiť doslova zázraky. Dajú sa kombinovať s horčicou, čerstvými bylinkami, so slaninou, zrejúcim čedarom, zelerovou soľou, sardelami, údenou rybou, teplou šošovicou...

Vajíčka a cholesterol

Existuje mýtus, že vajíčka obsahujú priveľa cholesterolu a nemali by sme to preháňať. Je to čiastočná pravda. Vajcia obsahujú cholesterol, ale nie toľko, aby to malo negatívny vplyv na naše zdravie. 1 vajce priemernej veľkosti obsahuje 185 mg cholesterolu, no ľudské telo vyprodukuje 1000 – 2000 mg cholesterolu denne. Čiže ak prijmete cholesterol vo forme vajíčok, telo automaticky zníži svoju vlastnú produkciu cholesterolu. Určité množstvo totiž orgány potrebujú pre správnu funkciu, hormonálnu aktivitu, ale taktiež vývoj a rast človeka.

Vaječný žĺtok je priam darom prírody, je bohatým zdrojom živín, antioxidantov, vitamínov (železo, zinok, vápnik, fosfor, vit. B6 či B12), ale tiež vitamínov A,D,E. Nájdete v nich aj zdraviu mimoriadne prospešné omega-3 mastné kyselíny. Tento nutričný obsah vajec priaznivo pôsobí na hladinu cholesterolu v krvi a je prevenciou pred srdcovocievnymi ochoreniami.

Siahnite po knižnej novinke Vajíčka de luxe a už nikdy nebudete v úzkych pri výbere rýchleho a originálneho jedla, ako je stredomorská červená paprika s vajcami s tahini jogurtom či zdravý šalát s prepeličími vajíčkami a estragónom. Táto kniha je výborným darčekom pre všetkých milovníkov žlto-bielych pokladov od začiatočníkov v kuchyni až po skúsených kuchárov.

 

Recept: Citrónovo-vajíčková polievka Avgolemono

Príprava vám zaberie asi hodinu.

Suroviny:

1 malé kurča z voľného chovu (1,1 kg)
2 bobkové listy
5 guľôčok čierneho korenia
1 červená cibuľa, rozštvrtená
250 g podlhovastej tarhone
3 vajcia
5 lyžíc citrónovej šťavy
hrsť nastrihanej pažítky na ozdobenie
soľ a čerstvo pomleté čierne korenie

POSTUP:

 

  1. V tejto tradičnej gréckej polievke vajcia zahustia kurací vývar a dodajú mu hodvábnu jemnosť v protiklade s výrazným citrónom.
  2. Kurča dáme do veľkého kastróla, úplne zalejeme studenou vodou a pridáme bobkové listy, korenie a cibuľu. Necháme zovrieť a potom pomaly varíme 45 minút, kým nie je kurča celkom uvarené. Kurča vyberieme a necháme vychladnúť. Mäso natrháme a kožu aj kosti vyhodíme. Vývar precedíme a prelejeme do stredne veľkého kastróla. Vývar necháme na miernom ohni zovrieť a zredukujeme na polovicu.
  3. V kastróle dáme zovrieť osolenú vodu. Pridáme tarhoňu a varíme 8 minút. Scedíme a dáme bokom.
  4. Do horúceho vývaru pridáme kuracie mäso a varíme 2 minúty.
  5. V miske vyšľaháme bielky s citrónovou šťavou, kým nevytvoria emulziu – bude svetlá a mierne hustá.
  6. Počas miešania pomaly pridávame dve naberačky horúceho vývaru. Postupne vmiešame všetko späť do kastróla.
  7. Polievku varíme na miernom ohni asi 2 minúty, kým nezhustne (nesmie bublať); stále miešame. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Do misiek naložíme tarhoňu, zalejeme polievkou a ozdobíme pažítkou a čiernym korením.

70 skvelých vajíčkových receptov nájdete v knihe Vajíčka de luxe

 

 
 
 
Stiahni si aktuálne číslo magazínu WomanMan